Bedrijf

QCP – Quality Circular Polymers – werd in april 2014 opgericht door Huub Meessen, Marc Houtermans en Raf Bemelmans, entrepreneurs die hun sporen verdiend hebben in de petrochemische industrie. Zij hebben QCP opgericht met de stellige overtuiging dat we anders met plastic moeten omgaan. Een uitgesproken gelegenheid om huishoudelijk plastic afval een tweede leven te geven.

Hiervoor werd in samenwerking met strategische investeerders SUEZ, LIOF en Chemelot Ventures een nieuwe plastic recycling fabriek gebouwd in Sittard-Geleen met ondersteuning van de Provincie Limburg, het Limburgs Energie Fonds en de gemeente Sittard-Geleen.

QCP is gevestigd op het Chemelot industrieterrein in Geleen, een strategische locatie met betrekking tot R&D-faciliteiten voor de ontwikkeling en productie van polymeren. In het hart van West-Europa met goede toegang tot weg-, spoor- en waterweg-verbindingen.

De fabriek, die eind 2015 werd opgestart, produceert Hoge Dichtheid Polyethyleen (HDPE) en Polypropyleen (PP) ‘compounds’. Speciale mengsels gebaseerd op huishoudelijk plastic afval die nieuwe plastic kunnen vervangen in typische toepassingen voor deze plastics zoals flessen, emmers, doppen en sluitingen maar ook kinderwagens en reiskoffers.

In 2018 werd QCP een Joint Venture tussen twee beursgenoteerde ondernemingen; SUEZ (EPA: SEV) en LyondellBasell (NYSE: LYB). Een unieke samenwerking tussen een wereldwijd leidend afvalbeheer bedrijf en een van de ’s werelds grootste petrochemie bedrijven.

In deze samenwerking is SUEZ verantwoordelijk voor de aanvoer van de belangrijkste grondstof; huishoudelijk plastic verpakkingsafval en LyondellBasell voor de marketing en verkoop van QCP-producten. Deze worden onder de eigen merknamen Hostalen (HDPE) en Moplen (PP) van LyondellBasell in de markt aangeboden.

Door het hergebruik van huishoudelijk plastic verpakkingsafval pakken wij het plastic afvalprobleem aan en draagt QCP bij aan de circulaire economie. Zo verbetert QCP zijn ecologische voetafdruk door op energie te besparen en CO2 -emissies te verlagen.

Een kijkje in de keuken!

QCP Tijdlijn

© QCP