ROTTERDAM, Nederland en PARIS, Frankrijk – 7 december 2020 – LyondellBasell (NYSE: LYB) een van ’s werelds grootste plastic-, chemische en raffinagebedrijven en SUEZ (EPA: SEV), een wereldleider in milieudiensten, kondigden vandaag gezamenlijk de overname aan van TIVACO, een plastic recyclingbedrijf in Blandain, België. Het bedrijf zal deel gaan uitmaken van Quality Circular Polymers (QCP), de bestaande 50/50 joint venture van de bedrijven op het gebied van plastic recycling. Met deze transactie zal QCP zijn productiecapaciteit voor gerecycleerde materialen vergroten tot ongeveer 55.000 ton per jaar.

De TIVACO-fabriek heeft vijf productielijnen die ongeveer 22.000 ton gerecycled plastic per jaar kunnen verwerken. De overname bouwt voort op de overname in 2018 van QCP, een plastic recyclingbedrijf in Geleen, Nederland, dat ongeveer 35.000 ton materiaal per jaar verwerkt. Vandaag de dag zijn de gerecyclede materialen van QCP te vinden in consumentenproducten, waaronder de S’Cure ECO-bagagecollectie van Samsonite.

“Deze recente investering in QCP onderstreept de ambitie van LyondellBasell om in 2030 twee miljoen ton gerecyclede en op hernieuwbare bronnen gebaseerde polymeren per jaar te produceren en op de markt te brengen. Door de levenscyclus van plastic te verlengen door middel van terugwinning, recycling en hergebruik wordt niet alleen afval geëlimineerd, maar wordt ook een product geproduceerd met een lagere CO2-voetafdruk”, aldus Richard Roudeix, Senior Vice President Olefins & Polyolefins, Europa van LyondellBasell. “Deze innovatieve aanpak is de sleutel om extra waarde uit bestaand plastic te halen, en komt tegemoet aan de behoeften aan duurzame producten van merken.”

“We zijn verheugd om een stap voorwaarts te zetten met onze lange termijn partner LyondellBasell. Met de nieuwe acquisitie versnellen we samen het gebruik van hoogwaardige circulaire polymeren in Europa en ondersteunen we de inspanningen van industriële fabrikanten om hun milieudoelstellingen te bereiken”, aldus Jean-Marc Boursier, COO van de SUEZ-groep. “Het bevestigt ook de ambitie van SUEZ om tegen 2030 wereldleider te zijn op het gebied van milieudiensten.”

QCP zet zich in om een einde te maken aan het plastic afval in het milieu. De joint venture maakt gebruik van de sterke punten van beide partners. SUEZ zal zijn geavanceerde technologische oplossingen gebruiken bij het sorteren en recyclen om de voorbereiding van materialen die bij QCP moeten worden teruggewonnen, te verbeteren. LyondellBasell wendt jarenlange ervaring aan als leider op het gebied van innovatieve plastic productietechnologie, uitgebreide ervaring in productontwikkeling en diepgaande kennis van belangrijke eindmarkten zoals consumentengoederen, waar het bedrijf sterk aanwezig is,.

Zowel SUEZ als LyondellBasell zijn lid van de Alliance to End Plastic Waste, een wereldwijde, ketenoverschrijdende organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet om een einde te maken aan plastic afval in het milieu. De Alliance brengt een divers netwerk van middelen en expertise samen om innovatieve oplossingen over de hele wereld te creëren en op te schalen.

© QCP