LyondellBasell, een van de grootste bedrijven op het gebied van kunststoffen, chemicaliën en raffinage ter wereld, en SUEZ, een wereldleider op het gebied van slim, duurzaam hulpbronnenbeheer, kondigden vandaag de succesvolle afronding van een transactie aan, waarbij elk bedrijf een 50/50-partner in QCP werd (kwaliteitscirculaire polymeren).

“Door samen te werken met SUEZ kunnen we een bijdrage leveren aan de circulaire economie op een manier die geen enkel kunststoffenbedrijf eerder heeft”, aldus Bob Patel, LyondellBasell CEO. “Sinds enkele jaren zien we een toegenomen vraag naar gerecycleerde en hergebruikte kunststoffen, vooral in Europa. Met QCP hebben we onze respectieve expertise gecombineerd met SUEZ om een ​​innovatief systeem te creëren dat kan worden geschaald naarmate de circulaire economie groeit. ”

“De circulaire economie zal zich in toenemende mate ontwikkelen tot een cruciaal onderdeel van de kunststofwaardeketen. Vooruitkijkend, zullen we in gedachten houden dat de economie van het besturen van onze bedrijven moet worden afgewogen tegen het milieubewustzijn, “zei Jean-Louis Chaussade, CEO van SUEZ. “Nu we ons gaan richten op het worden van waardevolle spelers in de circulaire economie, zullen we blijven zoeken naar kansen voor toekomstige groei.”

Het gezamenlijke bedrijf zal profiteren van de sterke punten van de twee partners. SUEZ zal zijn toonaangevende technologische oplossingen gebruiken om de identificatie, scheiding en voorbereiding van materialen die als grondstof bij QCP worden gebruikt, te verbeteren. LyondellBasell zal zijn jarenlange leiderschap in innovatieve plastic productietechnologie, ruime ervaring in productontwikkeling en grondige kennis van belangrijke eindmarkten zoals consumptiegoederen, waar het bedrijf sterk aanwezig is, toepassen.

De QCP-fabriek in Sittard-Geleen zal gebruikte kunststof transformeren in PE- en PP-materialen van nieuwe kwaliteit. De fabriek is in staat om consumentenafval om te zetten in 25.000 ton polypropyleen (PP) en hogedichtheidspolyethyleen (HDPE) met een doelstelling van 35.000 ton later in 2018 en 50.000 ton in 2020. De productiecapaciteit van de fabriek zal tegemoetkomen aan een groeiende behoefte voor het verbeteren van het duurzaamheidsprofiel van hoogwaardige kunststoffen in Europa.

LyondellBasell zal de gerecycleerde producten van QCP toevoegen aan zijn assortiment bestaande PE- en PP-materialen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag van klanten en in lijn met de EU-strategie voor kunststoffen.

Recycling van kunststoffen is ook een belangrijke markt voor SUEZ, dat negen speciale faciliteiten in Europa exploiteert. In 2017 verwerkte SUEZ 400.000 ton plastic afval en produceerde 150.000 ton nieuwe plastic bronnen. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om de verwerkingscapaciteit in 2020 met 50 procent tot 600.000 ton te vergroten.

© QCP