ROTTERDAM, 15 oktober 2019 – LyondellBasell heeft vandaag aangekondigd dat ze een proeffabriek gaat bouwen op haar Ferrara site in Italië. Een stap dichter bij het omzetten van post-consumenten plastic afval naar nieuwe plastic. De Ferrara site is gekozen vanwege de lange historie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en de ontwikkeling van katalysatoren.

De samenwerking met het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT), LyondellBasell’s eigen moleculaire recycling technologie, beter bekend als MoReTec, heeft aangetoond dat het gebruik van een katalysator in het pyrolyseproces (structurele afbraak van het plastic afval tot moleculen) sneller en energie-efficienter is dan de traditionele chemische recycling.

“Wij hebben onze chemische recycling mogelijkheden in de laatste 15 maanden verder ontwikkeld door onderzoek en het testen van verschillende door LyondellBasell gepatenteerde katalyse mogelijkheden,” zei Jim Seward, LyondellBasell Senior Vice President Research & Development, Technology and Sustainability.
“Onze investering in deze proeffabriek zal ons helpen in de verdere ontwikkeling van de MoReTec technologie tot commercïele schaal en onze zoektocht naar een echte circulaire economy.”

LyondellBasell’s MoReTec technologie heeft als doel het omzetten van moeilijk te recyclen plastic afval, zoals meerlaags verpakkingsfolie, tot moleculen welke gebruikt kunnen worden als grondstof voor de productie van nieuwe plastic voor alle toepasingen, inclusief voedselcontact en gezondheidszorg.
De MoReTec technologie is gebaseerd op chemische recycling en is inclusief de gepatenteerde katalysator-gebaseerde aanpak.

LyondellBasell is ervan overtuigd dat deze technologie een groot potentieel heeft door het lagere energieverbruik en het snellere chemische omzettingsproces wat minder energie verbruikt.

In de komende maanden zal deze proeffabriek gebouwd worden en zal er gekeken worden naar de interactie van de verschillende plastic afvalstromen op het moleculaire recycling proces, selectie van katalysatoren en procescondities.

De ontwikkeling van de moleculaire recycling is een van de drie mogelijkheden waarop LyondellBasell inzet om duurzame oplossingen voor het plastic afval probleem te bieden. LyondellBasell is ook actief in de mechanische recycling door haar Quality Circular Polymers (QCP) joint venture met SUEZ, welke post-consumer plastic afval omzet in nieuwe plastic korrels welke gebruikt worden in diverse applicaties; van wasmiddelflessen tot reiskoffers. Ook heeft LyondellBasell nieuwe bioplastics geproduceerd, van 100% hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige olie en vetten, welke gebruikt kunnen worden voor voedselverpakkingen, speelgoed en meubels.

© QCP