QCP en plastic afval

Overtuiging

QCP is opgericht met de duidelijke overtuiging dat we het anders moeten gaan doen als het gaat over plastic. Een mooie gelegenheid voor de meer dan 25 miljoen ton gebruikte plastics welke jaarlijks in Europa wordt afgedankt en waarvan het grootste deel wordt gestort of verbrand. Wij willen deze berg aan plastic afval verminderen door het afval te herverwerken als alternatief voor fossiel-gebaseerde grondstoffen. Op deze manier draagt QCP bij aan de circulaire economie en reduceren we CO2 emissies. Tevens is ook een antwoord op de behoefte van consumenten en merkeigenaren die meer en meer vragen naar duurzamere producten.

‘End of life’

Plastics vinden we tegenwoordig bijna overal. Ons voedsel en hygiëne producten worden erin verpakt. Het zit in auto’s, smartphones, en computers alsook vele andere toepassingen en producten. Plastics hebben ook een positief effect op het milieu omdat ze licht zijn en zodoende energie sparen tijdens transport en het zijn goede isolatiemiddelen. Ze reduceren het bederven van voedsel door geavanceerde verpakkingsoplossingen die de houdbaarheid verhogen.

Echter als plastics aan het einde van hun levenscyclus komen dan hebben ze vaak een negatief effect op ons milieu. Ze eindigen op de stortplaats, het strand, rivieren en in de oceanen. Van de totale jaarlijkse Europese consumptie eindigt meer dan de helft als afval waarvan nog altijd 7,4 miljoen ton wordt gestort en 11,3 miljoen ton eindigt in de verbranding.

Consumenten zijn zich meer en meer bewust van de milieugevolgen van plastic afval en vragen voor duurzamere oplossingen. Brand owners reageren op deze trend en zoeken partners voor het samen ontwikkelen van circulaire producten. De Europese Commissie intensiveert wetgeving door het bannen van stortplaatsen en het reduceren van de verbranding van plastics. Dit moet ertoe bijdragen dat grotere hoeveelheden gebruikt plastics beschikbaar komen voor mechanische recycling.

Circulair

Plastic afval biedt een duurzame route voor de productie van nieuwe ‘circulaire’ plastics in termen van efficiënt gebruik van grondstoffen, broeikasgasreductie en het voorkomen van plastic afval.

Plastic wordt in de meeste gevallen geacht recyclebaar te zijn maar in werkelijkheid worden ze vaak ‘gedowncycled’ en gebruikt voor laagwaardige toepassingen. QCP produceert producten die gebruikt kunnen worden voor hoogwaardige toepassingen door het gebruik van moderne en bewezen technologie en door in te zetten op innovatie in de receptuurontwikkeling, zuivering en extrusietechnologie.

Mechanische recycling van polyolefinen (polyethyleen, polypropyleen) verkleint de ecologische voetafdruk tot 75% in vergelijking met plastic op basis van fossiele grondstoffen.

© QCP